Over ons
AgSO coördinator
https://www.stedelijkonderwijs.be/ | https://www.stedelijkonderwijs.be/fablabplus"AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen" (AG SO) is het autonoom bedrijf voor stedelijk onderwijs te Antwerpen. Het Stedelijk Onderwijs telt 116 scholen, academies en centra verspreid over 172 locaties in Antwerpen. Het kan rekenen op meer dan 6.500 werknemers en 55.000 leerlingen en cursisten op het gebied van kleuter- en lager onderwijs, secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Het stedelijk onderwijs is in 1819 opgericht met de ambitie om iedereen toegankelijk en kwalitatief onderwijs te bieden. De situatie is vandaag niet anders omdat de diversiteit van de stad weerspiegeld wordt in de superdiverse schoolpopulatie. AG SO kan rekenen op 165 nationaliteiten onder zijn gehele studentenpopulatie.
Fablab + is een creatief laboratorium, gerealiseerd door het AG SO dat de STEM-werking van het basis- en voortgezet onderwijs ondersteund. Eenmaal per week staat Fablab+ ook open voor de burgers van de stad Antwerpen. Tijdens het weekend staat Fablab+ open voor jonge ondernemers.
Euroface Consulting s.r.o.
http://www.euro-face.czEuroface Consulting is een advies- en opleidingscentrum dat de band wil bevorderen tussen het onderwijs en de productiesectoren, zowel met een regionale als met een internationale reikwijdte. De belangrijkste troeven van EC zijn vaardigheden op het gebied van people management en het gebruik van ICT ter ondersteuning van inclusie en gelijkheid, in het bijzonder door het ter beschikking stellen van Open Source-applicaties op het internet. Euroface was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van websites en e-learningtoepassingen in verschillende Europese projecten, zoals DYSLANG (LLP) en ENTREE (LLP). Euroface zet zich in om de drempels voor de toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt te verlagen door er naar te streven om de kosten voor opleiding en kwalificaties te verlagen en daarenboven te fungeren als tussenpersoon voor het dissemineren van innovatie.
Euroface is sinds 2010 ook gericht op counseling en loopbaanbegeleiding. Hierbij werden tot dusver al bijna 200 mensen met een sociale achterstand ondersteund met het oog op het verhogen van hun kansen op een duurzame baan.
Euroface heeft uitgebreide ervaring met EU-projecten, waaronder het coördineren van drie transversale projecten („GEBOL“ - Getting European Business Online, „DysVet“ – Dyslexie en Kennis Overdracht in het beroepsonderwijs en „In Place“ - Innovatieve videopresentaties voor het leren van creatief ondernemerschap).
H-Farm Education
http://www.h-farm.com/enH-FARM EDUCATION maakt deel uit van H-FARM, een onderneming die projectmatig werkt en gericht is op het vereenvoudigen van digitale hulpmiddelen voor bedrijven door hen o.a. te ondersteunen bij de digitalisering van hun activiteiten. H-FARM is gevestigd op een historisch landgoed met uitzicht op de lagune van Venetië. De H van H-Farm staat voor Human om te beklemtonen hoe digitale innnovaties in een menselijke context kunnen worden ontwikkeld. H-Farm biedt onderdak aan een 550-tal jongeren uit de hele wereld, die hier aan verschillende innovatieprojecten werken. Ze genieten van de gastvrije sfeer, die de uitwisseling van kennis en ideeën faciliteert. In het hart van het groene landschap van de Ca 'Tron boerderij, werkt H-FARM aan een leefgemeenschap die digitale innovatie wil stimuleren. De ondernemingen die vanuit deze werking een start-up krijgen, hebben als voornaamste doelstelling om traditionele bedrijven te begeleiden en hen te stimuleren om zich open te stellen voor innovatie en de enorme mogelijkheden die moderne technologieën bieden.
Door het gebruik van de Engelse taal, digitale experimenten en een interactief didactisch model biedt H-FARM EDUCATIE een volledig nieuwe leermethode, die wordt toegepast op de huidige educatieve programma's van de H-International School (van basisschool tot middelbare school), de H-Digital Transformation School of business (universitair niveau en Master-programma's) en H-Digital Design School. Ons onderwijsproject is op een innovatieve manier ontworpen, waardoor het duidelijk verschilt van het traditionele model: het typische klaslokaal wordt omgevormd tot een laboratorium waar praktijkgerichte ervaringen de hefboom worden van de leermethodiek.
EDUBRON – University of Antwerp
https://www.uantwerpen.be/en/rg/edub/De Universiteit Antwerpen is een jonge, dynamische en toekomstgerichte universiteit. Ze integreert de troeven van haar historische wortels in haar ambitie om positief bij te dragen aan de samenleving. De Universiteit Antwerpen is actief pluralistisch. Vanuit die geest stimuleert ze kritisch onderzoek en onderwijs, reflectie en debat over wetenschappelijke, maatschappelijke, levensbeschouwelijke en ethische vragen.
Onderzoeksgroep Edubron
De onderzoeksgroep Edubron maakt deel uit van het departement Opleidings- en Onderwijswetenschappen aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Edubron streeft naar onderwijsonderzoek met impact: internationaal en lokaal. Het drijvende principe is het opzetten van kwaliteitsvol en innovatief onderzoek, met zowel academische als maatschappelijke relevantie. Op die manier wil het team een referentie zijn voor collega-academici, beleidsmakers en de onderwijspraktijk. De onderzoeksactiviteiten worden georganiseerd rond vragen die betrekking hebben op de effecten van onderwijsprocessen en de mechanismen achter die effecten. Ze zijn zowel gericht op fundamenteel als op toegepast onderzoek. Een belangrijk uitgangspunt is het opzetten van ‘doelgeschikt’ onderzoek waarbij vaak een combinatie van diverse kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden wordt aangewend. Naast onderzoek heeft Edubron verschillende jaren ervaring in onderwijs, dienstverlening en consultancy.
KARLSTADS UNIVERSITET
https://www.kau.se/en | https://www.kau.se/en/smeerKarlstad Universiteit heeft ongeveer 16.000 studenten en 1.150 personeelsleden in de sociale wetenschappen, menswetenschappen, natuurwetenschappen, technologie en gezondheid. Karlstad Universiteit richt zich zowel op toegepast en multidisciplinair onderzoek met een impact op de samenleving, als op fundamenteel onderzoek dat bijdraagt aan het academische veld. De universiteit is zeer actief in internationale, nationale en regionale samenwerkingsverbanden en heeft een breed scala aan partners in academische, industriële en openbare instellingen. Karlstad Universiteit is ook betrokken geweest bij verschillende EU-projecten.
Het SMEER (Centre of Science, Mathematics and Engineering Education Research), is de organisatie binnen de faculteit Gezondheid, Wetenschap en Technologie voor onderzoeksactiviteiten op het gebied van wetenschappen, wiskunde en engineering, voor doctoraatsstudies en tenslotte voor het verbinden van de lerarenopleidingen met de verschillende domeinen van het onderwijsonderzoek. SMEER wil een bijdrage leveren aan de internationale wetenschappelijke kennis voor de gebieden wetenschap, wiskunde en technisch onderwijs. SMEER richt zich vooral op de empirische studie van onderwijs- en leerprocessen en dit in verschillende leercontexten: van basis- tot secundaire school, in hoger onderwijs en in de samenleving. De activiteiten zijn gekoppeld aan internationale en nationale netwerken, praktijkgericht onderzoek met betrekking tot school, hoger onderwijs en het beroepsleven.
ARTEVELDE UNIVERSITY COLLEGE Ghent
http://www.arteveldeuniversitycollege.be/De Arteveldehogeschool Gent maakt deel uit van de Associatie Universiteit Gent (AU Gent), en is één van de grootste hogescholen in Vlaanderen met 13.000 studenten. De school biedt opleidingen aan in lerarenopleiding, business management, communicatiemanagement, grafische en digitale media, gezondheidszorg en sociaal werk. De Arteveldehogeschool is een kenniscentrum voor onderwijs, onderzoek en diensten, waar studenten, personeel en strategische partners samenwerken en hun talenten kunnen ontwikkelen in een stimulerende en internationaal gerichte omgeving. Als instituut dat gebaseerd is op een cultuur van internationalisatie is de Arteveldehogeschool een actieve partner in verschillende internationale netwerken, is ze aanwezig op talloze internationale conferenties en werkt ze intensief samen met internationale partners omtrent de doelstellingen voor onderwijs en onderzoek.
De Arteveldehogeschool concentreert de meeste van haar activiteiten in Onderzoek- en Dienstverleningscentra (ODCs). Relevant voor ARTIFEX is het Onderzoek- en Dienstverleningscentrum QUEST.
QUEST bestaat uit experten uit 4 trainingsprogramma’s: Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs, Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs, Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs en Bachelor in de pedagogie van het jonge kind. Het centrale thema van dit ODC is het uitlokken en ondersteunen van een onderzoekende houding bij kinderen en jongeren. Het centrum kiest expliciet voor onderzoek dat gericht is op de praktijk en zijn wortels kent in de praktijk, zoals onder andere educational design research en curriculum design research. Problemen en vragen die opkomen in echte klassituaties vormen de basis voor alle routines en praktijken die door de onderzoeksgroep worden ontwikkeld. De werkwijze is heel nadrukkelijk gericht op samenwerken; waar leraren en leerlingen aan de slag gaan als mede-onderzoekers van hun ontwerpen, om op die manier samenwerkend leren binnen te brengen bij het onderwijsonderzoek.
Het QUEST centrum voorziet professionele ontwikkelingstrajecten en workshops in de domeinen STEM en STEAM (STEM + Arts). Ze hebben ervaring met het implementeren van een variëteit aan high tech middelen en materialen, zoals 3D-printers, lasercutters, etc. in een formele en niet-formele leeromgeving.
ELLINOGERMANIKI AGOGI S.A.
http://www.ea.gr/ea/main.asp?id=100&lag=enEllinogermaniki Agogi (EA) is een educatieve privaatrechterlijke organisatie, officieel erkend door de staat. Opgericht in 1995, biedt het Onderzoeks- en ontwikkelings department van EA een testbank voor het ontwerp, de ontwikkeling en de uitvoering van onderzoeksactiviteiten in het onderwijs. Het departement fungeert daarom als een interface tussen het pedagogisch onderzoek, de technologische innovatie en de schoolgemeenschap. Het richt zich op het ontwerpen, implementeren en ondersteunen van pedagogische en technologische innovatie in de onderwijspraktijk, zowel door intern onderzoek als door de samenwerking met tal van onderzoeks-, educatieve en commerciële instellingen in Europa en de wereld.
Vanuit haar visie heeft EA een zeer sterke interesse en een rijke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit op het gebied van Inquiry Based Science Education (IBSE), Project Based Learning (PBL) en STEM-educatie, telkens in combinatie met digitale leeromgevingen en hulpmiddelen die gebruikmaken van virtual reality, augmented reality en story-based onderwijs. EA moderniseert STEM-onderwijs voortdurend door gebruiker gestuurde leeromgevingen voor studenten te creëren en te bevorderen. Ze biedt talloze mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van leerkrachten zodat deze beter voorbereid zijn op de ongekende kansen en uitdagingen van de 21ste eeuw.
National Training Centre, Adam Smith College of Management
http://www.adamsmith.bgHet National Training Centre (NTC-BG) is een privaatrechterlijke trainingsorganisatie opgericht in 1999. NTC-BG is actief betrokken bij onderzoek naar en de ontwikkeling van trainingsinnovatie. Het heeft twee belangrijke afdelingen die nauw met elkaar verbonden zijn. De eerste richt zich op de beroepsopleiding op nationaal niveau, de andere houdt zich bezig met internationaal onderzoek en projecten. De trainingsarm is bekend onder de naam Adam Smith College of Management (ASCM) en gespecialiseerd in training voor volwassenen. Er worden twee opledingen aangeboden: één voor mensen zonder een economische of bedrijfsachtergrond, met een duur van 2 jaar en een nationale EQF L5 accreditatie. De tweede voor mensen met een economische of zakelijke achtergrond (via opleiding/training of werkervaring) met een duur van 1 jaar en een Britse accreditatie bij EQF L6. Alle trainingsinhoud wordt geleverd via een online e-learningplatform, waarvan de inhoud regelmatig wordt bijgewerkt en uitgebreid. De onderzoeksgroep van NTC-BG richt zich sinds 2003 op de volgende gebieden: innovatie in opleiding, opleidingstoeleiding en beoordelingsmethodieken, competentiegerichte en op projecten gebaseerde beoordelingsmodellen, de kwaliteit van het beroepsonderwijs en -opleiding, IT-integratie in opleidingen, gelijke kansen (specifiek mensen met handicaps en/of speciale onderwijsbehoeften), het bevorderen van ondernemerschap.
NTC-BG heeft een 20 personen personeel, waarvan 15 facultatief.