Producten
Het ARTIFEX-project resulteerde in vijf outputs, geïntegreerd in een open leerplatform (output 6): www.teachstem.eu. De resultaten werden voorgesteld tijdens een conferentie te Kromeriz, TsjechIë. Alle onderwijsmiddelen (output 1 tot 5) die ontwikkeld werden tijdens dit project –zowel de geïntegreerde als de afzonderlijke uitkomsten- zijn open access. Alle inhouden werden toegankelijk gemaakt door ze op een open leerplatform ter beschikking te stellen aan leerkrachten, leerkrachtenopleiders, en STEM-lesgevers. Het idee om alle outputs via een open access leerplatform aan te bieden, zorgt er niet alleen voor dat alle uitkomsten makkelijk te verkrijgen zijn, maar biedt ook kansen om voor een STEM-onderwijs te kiezen dat volledig is aangepast aan de specifieke noden van de STEM-leerkrachten en -lesgevers.
OUTPUT 1: ARTIFEX boek – STEM-geletterdheid en onderwijs in Fablabs of Makerspaces..
De eerste output is een e-book dat focust op (1) de benodigde STEM-geletterdheid bij professionals in de huidige arbeidsmarkt, en (2) de nodige STEM-onderwijscompetenties van leerkrachten en (FabLab-)lesgevers. Deze publicatie functioneert als een visiedocument dat de filosofie van ARTIFEX illustreert, maar het licht tevens ook de uitdagingen toe van waaruit dit project vertrekt, samen met de acties die nodig zijn om daaraan tegemoet te komen. Het boek bestaat uit drie delen.
In het eerste deel van het ARTIFEX-boek presenteren we verschillende STEM-beroepen van over heel Europa en focussen we op de competenties die nodig zijn om een succesvolle carrière in deze sectoren uit te bouwen. Elke casus werd gebruikt om in te zoomen op een specifieke (set) competentie(s). Het tweede deel van het ARTIFEX-boek gaat dieper in op de STEM-onderwijscompetenties die leerkrachten en onderwijzers nodig hebben om de STEM-geletterdheid van de leerlingen in de context van een FabLab of Makerspace te ontwikkelen.
Leiding: EDUBRON – Universiteit Antwerpen
Chapter 1: STEM professions
Chapter 2: Teaching in open learning environments – challenges and opportunities
Chapter 3: Building high-tech informal learning spaces- the FabLab model and good practices
OUTPUT 2: Zelfevaluatie-instrument voor STEM-onderwijscompetenties
De tweede output is een zelfevaluatie-instrument dat leerkrachten, FabLab-onderwijzers en leerkrachtopleiders (en train-de-trainers) kunnen gebruiken om hun eigen STEM-onderwijscompetenties te onderzoeken. Dit instrument werd gebaseerd op een overzicht van recente literatuur aangaande effectief onderwijs in innovatieve leeromgevingen, zoals FabLabs, en laat de STEM-onderwijscompetenties van de gebruiker zien. Door deze competenties te benoemen en de mate waarin de gebruiker deze onder de knie heeft expliciet terug te koppelen, kunnen eventuele professionele groeimogelijkheden geïdentificeerd worden. De resultaten van de zelfevaluatie worden op een toegankelijke en makkelijk te interpreteren manier visueel voorgesteld. Het instrument wordt op die manier een online applicatie die kan gebruikt worden om de prioriteiten te identificeren in de professionele ontwikkeling van leerkrachten en onderwijzers. Deze noden kunnen vervolgens aangepakt worden met de CPD uit output 4. Het ARTIFEX-zelfevaluatie-instrument moet dus beschouwd worden als een hulpmiddel dat van de modulaire CPD een doelgericht medium maakt. Leerkrachten, leerkrachtopleiders, en STEM-onderwijzers kunnen zich baseren op die resultaten om de onderdelen te selecteren die het meest relevant of het meest prioritair zijn voor hun professionele ontwikkeling. Specifieke onderdelen van het zelfevaluatie-instrument zijn op deze manier gekoppeld aan overeenkomstige modules van het CPD-programma.
Leiding: EDUBRON – Universiteit Antwerpen
http://teachstem.eu/teachers-educators/
OUTPUT 3: eScan – STEM-onderwijscompetenties
De eSCAN geeft een overzicht van de meest recente inzichten in de STEM-onderwijscompetenties van leerkrachten en onderwijzers. Dit werd gerealiseerd door een Europese bevraging, waarvan de bevindingen aangaande deze competenties in een rapport werden gegoten. Dit rapport maakt duidelijk welke competenties al voldoende beheerst worden en welke nog een uitdaging vormen.
De informatie die verkregen werd via de internationale bevraging, werd gebruikt om het ARTIFEX-boek (output 1) vorm te geven. Het werd ook aangewend om de prioriteiten te identificeren in het initiatief omtrent professionele ontwikkeling bij leerkrachten (CPD, output 4) en om het zelfevaluatie-instrument (output 2) te ontwikkelen.
Leiding: Universiteit van Karlstad
OUTPUT 4: CPD – Continue professionele ontwikkeling van leerkrachten
Output 4 is een innovatieve online training voor professionele ontwikkeling die gratis ter beschikking staat. De training bestaat uit verschillende trainingsmodules, en is bedoeld voor leerkrachtenopleiders (of train-de-trainers) die de STEM-onderwijscompetenties van hun doelpubliek (leerkrachten en FabLab-onderwijzers) willen verbeteren. Gecombineerd met de resultaten van het zelfevaluatie-instrument (output 2), hebben leerkrachten de mogelijkheid om de modules te selecteren die het meest geschikt zijn voor hun doelpubliek. Deze modules bestaan uit concrete aanbevelingen en gebruiker scenario’s voor leerkrachten. Ze gaan bovendien gepaard met advies over hoe deze materialen gebruikt kunnen worden in workshops die STEM-onderwijscompetenties verbeteren. Deze trainingsmodules bestaan zowel uit praktijkgerichte reflectiemomenten die voortbouwen op de eigen ervaringen van leerkrachten, als uit good practices die ontwikkeld werden binnen dit project (output 5).
De trainingmodules werden ontwikkeld volgens de methodologie van Educational Design Research (EDR).
Leiding: Quest – Arteveldehogeschool Gent
http://teachstem.eu/workshops/
OUTPUT 5: Verzameling van goede praktijkvoorbeelden of good practices
Deze verzameling bestaat uit goede praktijkvoorbeelden of good practices, die ontwikkeld werden in scholen die onderdeel zijn, of geassocieerd zijn met de partnerinstellingen. Deze good practices werden ontwikkeld via actie-onderzoek door de ondersteuners van de FabLabs (leerkrachten en onderwijzers), in samenwerking met de leerkrachtenopleiders en andere relevante betrokkenen. De ontwikkelde materialen die via dit proces tot stand kwamen zijn relevant en toepasbaar zijn voor de ondersteuners van de FabLabs. De good practices worden gelinkt aan de STEM-onderwijscompetenties die de ondersteuners moeten kunnen beheersen. De good practices worden beschreven (doelen, materialen, middelen, doelpubliek, rol en competenties van de ondersteuner,...) en worden hier en daar ondersteund door beeldmateriaal. Op deze manier zijn ze niet alleen een voorbeeld van het resultaat (de good practice), maar ook van de persoonlijke reflecties van de ondersteuner tijdens verschillende stadia van het actie-onderzoek. Deze reflectie van leerkrachten en Fablab-medewerkers wordt geïntegreerd aangeboden in de overeenkomstige workshops.
Leiding: ELLINOGERMANIKI AGOGI
OUTPUT 6: Open e-leerplatform
Het uiteindelijke resultaat van ARTIFEX is een e-leerplatform www.teachstem.eu Dit platform staat los van deze website.
Dit e-leerplatform integreert (op een interactieve manier) de verschillende intellectuele outputs die je in de beschrijving van de andere outputs kan terugvinden. Je kan dit platform beschouwen als een zelfevaluatie-instrument of een zelfstandig trainplatform voor scholen, lerarenopleiders, medewerkers van FabLabs of onderwijsonderzoekers. Het opent mogelijkheden om een leerplan te creëren dat aangepast is aan de specifieke noden van de leeromgeving.
Alle ARTIFEX-outputs zijn met elkaar verbonden. Je baseert je bijvoorbeeld op het zelfevaluatie-instrument (output 2) om te bepalen welke modules je zal gebruiken (output 4), of te kijke naar de reflecties van leerkrachten (output 5). Hoewel het niet de bedoeling is om de connectie tussen de outputs te gecompliceerd te maken, werd er toch nadruk gelegd op de interactie tussen de verschillende onderdelen binnen een onderwijssetting.
De open access voor alle onderwijshulpmiddelen die ontwikkeld werden tijdens het project, werd gegarandeerd door de manier waarop de outcomes werden aangeleverd. Deze keuze zorgde ervoor dat de geproduceerde didactische materialen, documenten en media beschikbaar zijn voor een breder publiek onder de Creative Commons licentie. Om een bredere disseminatie mogelijk te maken worden de outputs ook geregistreerd via het EU Open Education Portal (http://www.openeducationeuropa.eu/).
Leiding: The National Training Centre (NTC-BG)
Multiplier event – ARTIFEX-conferentie
Op het einde van het tweede projectjaar vond een multiplier event plaats in Tsjechië.
Dit multiplier event zorgde ervoor dat de bevindingen uit het ARTIFEX-project internationaal toegankelijk werden gemaakt. Hierbij werd in het bijzonder aandacht besteed worden aan de eigenheid van het onderwijs in de verschillende Europese landen. Dit is cruciaal voor het project, gezien de nationale context impact heeft op implementatiemogelijkheden.
Op de conferentie waren vertegenwoordigers van scholen, FabLabs en Makerspaces aanwezig zijn, alsook leerkrachtenopleiders, onderzoekers, en externe betrokkenen.
De methodologie en het programma werd ontwikkeld door Euroface consulting in samenspraak met de andere partners.
Resultaten en bevindingen van dit multiplier event werden geïntegreerd in het ARTIFEX leerplatform.
Leiding: Euroface Consulting
Workshops Artifex in Kromeriz
Self assessment for supporting learningin fablabs & makerspaces
Report from research in Kromeritz October 2019