Waarom ARTIFEX?
ARTIFEX is een Latijns zelfstandig naamwoord dat "kunstenaar, ambachtsman, maker of bouwer" betekent. Het kan ook worden gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord met de betekenis "bekwaam of creatief". Het ARTIFEX-project heeft tot doel de competenties van leraren en docenten te versterken met het doel om het leren in innovatieve leerruimtes te verbeteren. Daarvoor ontwikkelt het project een instrument dat kan worden gebruikt door scholen in heel Europa om de educatieve competenties van hun leraren te identificeren en een professionele ontwikkelingshulp om deze competenties te verbeteren. Deze online hulpmiddelen maken de weg vrij tot het leveren van profielen die nodig zijn voor de 21e eeuwse arbeidsmarkt.
STEM competenties zijn essentiële vaardigheden voor de 21ste eeuw
Wetenschappelijke en technische ontwikkelingen hebben onmiskenbaar gevolgen voor ons dagelijks leven. Volgens de Europese Unie zijn STEM-competenties essentieel voor het denken en handelen in de 21ste eeuw, doordat ze meer aandacht besteden aan onderzoekend leren en werken, probleemoplossend leren, het verbeteren van 'out of the box'-denken en samenwerking. Het rapport concludeert, tussen de lijnen, dat er nog steeds een onaangeroerd potentieel bestaat bij jongeren. Daarnaast vraagt de Europese arbeidsmarkt om functieprofielen die vandaag onvoldoende worden ingevuld door het onderwijs. We verwijzen naar de Europese Horizon 2020-prioriteiten: meer steun voor innovatie en activiteiten die dicht bij de arbeidsmarkt staan en die kunnen leiden tot een directe economische stimulans; een sterkere focus op het creëren van economische opportuniteiten vanuit het antwoord dat we formuleren op maatschappelijke uitdagingen, een belangrijke zorg van heel wat Europese burgers.
http://ec.europa.eu/research/swafs/pdf/pub_science_education/KI-NA-26-893-EN-N.pdf, geconsulteerd op 12 januari 2016.
De kloof dichten tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs
Het ARTIFEX-project is ontworpen om de kloof tussen de (lokale) arbeidsmarkt en het onderwijs te overbruggen door een praktisch Europees kader op te zetten voor STEM-onderwijs in innovatieve out-of-the-classroom leeromgevingen. Hoewel de meeste van deze hoogtechnologische ruimtes momenteel vooral gericht zijn op volwassen burgers, bieden ze een unieke gelegenheid om onderprestaties in STEM-geletterdheid van leerlingen aan te pakken. Het gebruik van innovatieve en creatieve ruimtes als een leeromgeving vraagt specifieke uitdagingen aan leerkrachten en opvoeders. Voor de professional die werkt in deze ruimtes (de operatoren), is de doelgroep van studenten anders dan hun gebruikelijke gebruiker (gemotiveerde en betrokken volwassen burgers); voor leraren bieden de aanwezige ruimtes een omgeving waarin het leren radicaal anders is dan in een klaslokaal. Het gebruik van deze open ruimtes met het oog op het faciliteren van STEM-geletterdheid, vereist van beide groepen een specifieke reeks van competenties.
Een uniek consortium met complementaire competenties
Op basis van de hierboven vermelde bevindingen, ontwikkelt het ARTIFEX-project middelen om leraren en opvoeders te helpen hun eigen onderwijsvaardigheden te verbeteren om de STEM-geletterdheid van hun studenten aan te pakken. Dit gebeurt in een co-creatie tussen docenten, FabLab-opvoeders, toegepaste onderwijsonderzoekers, onderwijsontwerpers en lerarenopleiders. Toegepast onderzoek, ontwikkeling en implementatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in het ARTIFEX-project.
Het ARTIFEX-project brengt een uniek consortium samen met aanvullende expertise. Het is samengesteld uit partners die onderzoek doen (universiteiten), partners die verantwoordelijk zijn voor ontwikkeling (hogescholen voor lerarenopleiding) en anderen die betrokken zijn bij de implementatie van de ontwikkelde producten (lokale schoolautoriteiten en scholen) of de disseminatie (allen). Het consortium is geografisch verspreid over Europa. De partners zijn gevestigd in het noorden, midden, zuiden en oosten van Europa.