Vad är ARTIFEX?
ARTIFEX är ett ERASMUS+ projekt som är utformat för att skapa ett praktiskt Europeiskt ramverk för STEM-utbildning i innovativa läromiljöer utanför klassrummet. Projektet fokuserar på student- och problem-baserat aktivt lärande där multi- och inter-diciplinära verktyg används i Fablabs och Makerspaces. I dessa miljöer finns fri tillgång till högteknologisk utrustning för att kunna tillverka olika produkter i liten skala.
Målen medd ARTIFEX är att- Leverera öppen och lättillgänglig information om nutida kompetenser som önskas av engagerad STEM arbetskraft på såväl den nutida som framtidens arbetsmarknad i Europa såväl som i samhället.
- Leverera och sprida nytt innehåll, verktyg och pedagogiska tillvägagångssätt (tillgång till nya lärresurser) i samband med Fablabs och uppmuntra överföringen av dessa tillvägagånggsätt till andra liknande öppna samhällsutrymmen (Makerspaces, Hackerspaces, Techshops osv). Projektet kommer att skapa öppen tillgång till ett professionellt online verktyg för att bidra till utveckling av viktiga framtidskompetsenser.
- Leverera och sprida ett självbedömningsverktyg som är strukturerat kring viktiga områden för pedagogers undervisning av viktiga STEM kompetenser.
- Identifiera och främja exempel på god Europeisk praxis (överförbarhet) som är kopplad till nationella läroplaner.
- Vilka kompetenser behövs bland pedagoger för att undervisa STEM i öppna högteknolgiska miljöer som exempelvis Fablabs?
- Hur kan pedagoger stödja elevers utveckling av kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikationsförmåga och andra framtidskompetenser som är betydelsefulla inom STEM?
- Hur kan högteknologiska öppna forum bidra till att förena formellt och informellt lärande?
- Hur kan pedagoger identifiera sin egen professionella utveckling för att kunna stödja elevers lärande av STEM kompetenser i Fablab miljöer?
- Vilka kompetenser behövs bland STEM arbetskraft i den nutida och framtida arbetsmarknaden och hur relaterar det till undervisning av sådana kompetenser i Fablabmiljöer?
- En ARTIFEX bok med en lista på olika STEM yrken och de kompetenser som önskas av arbetsmarkanden, samt en vision av undervisning- och lärandeprocesser för att utveckla allmänbildning inom STEM.
- Ett självärderingsverktyg som är strukurerat kring nyckelområden för pedagogers utbildningskompetenser. Verktyget kommer att finnas online.
- En eSCAN för att ge öppen och lättillgänglig information om samtida utbildningsbefogenheter som krävs av lärare och STEM-utbildare.
- En eCourse: ett öppet online-professionellt utvecklingsverktyg för lärare.
- Ett onlineförråd med pedagogisk god praxis som tillhandahåller och sprider nytt innehåll, verktyg och pedagogiska tillvägagångssätt (tillgång till nya lärresurser) i samband med FabLabs och uppmuntrar överföring av dessa tillvägagångssätt till andra liknande öppna samhällsutrymmen (Maker Spaces, Hackerspaces, Techshops ....).
- En interaktiv öppen e-lärplattform för lärare, lärarutbildare och STEM-utbildare som ger dem tillgång till projektets resultat och en plattform för att interagera med varandra.
- Policy makers som driver utveckling.
- Lärare från grundskolans tidiga och senare år, yrkesverksamma i öppna högteknologiska forum, elever och praktikanter som slutgiltiga mottagare.