Varför ARTIFEX?
ARTIFEX är ett latinskt substantiv som betyder "konstnär, hantverkare, tillverkare eller byggare". Det kan också användas som adjektiv för att innebära "skicklig, kreativ". ARTIFEX-projektet syftar till att stärka utbildarnas kompetens för att göra lärandet effektivt i innovativa inlärningsmiljöer. Därigenom kommer projektet att utveckla ett verktyg som kan användas av skolor över hela Europa för att identifiera befintliga pedagogiska kompetenser hos utbildare och ett professionellt utvecklingsverktyg för att förbättra dessa kompetenser. Dessa onlineverktyg banar vägen för att leverera profiler som behövs för arbetsmarknaden under det tjogoförsta århundrandet.
STEM kompetenser som är nödvändiga för det tjugoförsta århundrandets tänkande.
Naturvetenskaplig och teknisk utveckling har en obestridlig inverkan på vårt dagliga liv. Enligt Europeiska unionen är STEM-kompetenser avgörande för 21-talet tänkande och agerande, genom att ägna mer uppmärksamhet åt undersökningsbaserad inlärning och problemlösande inlärning, förstärkning av "out of the box" tänkande och samarbete. I rapporten framgår bland annat att det fortfarande finns mycket orörd potential hos unga människor. Dessutom kräver den europeiska arbetsmarknaden jobbprofiler som inte tillgodoses tillräckligt av modern utbildning. Vi hänvisar till de europeiska prioriteringarna för Horisont 2020: mer stöd till innovation och aktiviteter nära marknaden, vilket leder till en direkt ekonomisk stimulans. ett starkt fokus på att skapa affärsmöjligheter utifrån vårt svar på de stora problem som är gemensamma för människor i Europa och bortom, dvs "samhällsutmaningar."
http://ec.europa.eu/research/swafs/pdf/pub_science_education/KI-NA-26-893-EN-N.pdf, hämtad 12 Januari, 2016.
Överbrygga gapet mellan arbetsmarknad och utbildnin
ARTIFEX-projektet är utformat för att överbrygga klyftan mellan den (lokala) arbetsmarknaden och utbildningen genom att skapa en praktisk europeisk ram för STEM-utbildning i innovativa läromiljöer utanför klassrummet. För närvarande är huvudmålet för de flesta av dessa utrymmen vuxna medborgare. Men de erbjuder tillfälle att ta itu med den befintliga underprestandan i allmänbildning i STEM bland elever. Att använda dessa innovativa och kreativa utrymmen som läromiljö för elever är specifika utmaningar för pedagoger. För de som arbetar i dessa utrymmen (operatörerna) är målgruppen elever väldigt annorlunda än deras vanliga användare (motiverade och engagerade vuxna medborgare). För lärare är miljön där lärandet sker mycket annorlunda än att lära sig i en klassrumskontext. Användningen av dessa öppna utrymmen för att underlätta allmänbildning i STEM kräver att båda grupperna har en specifik uppsättning kompetenser.
Ett unikt konsortium med kompletterande kompetenser
Genom att bygga på ovan nämnda kunskaper utvecklar ARTIFEX-projektet resurser för att hjälpa lärare och utbildare att förbättra sina egna pedagogiska kompetenser för att förbättra elevers allmänbildning i STEM. Detta kommer att ske i samarbete med lärare, FabLab-lärare, tillämpade pedagogiska forskare, pedagogiska designers och lärarutbildare. Tillämpad forskning, utveckling och implementering är starkt kopplade till ARTIFEX-projektet.
ARTIFEX-projektet sammanför ett unikt konsortium med kompletterande expertis. Den består av partners som forskar (universitet), andra som kommer att ansvara för utveckling (högskolor för lärarutbildning) och andra kommer att vara involverade i genomförandet av verktygen (lokala skolmyndigheter och skolor) eller spridning (alla). Konsortiet sprids geografiskt över Europa. Partnerna finns i norra, centrala, södra och östra delen av Europa.